onsdag 4 september 2013

SO


1. Det innebär att alla fick var sin hel jord del och de kunde odla mer. 2. De blev glada och nyfikna över det nya skriftet. 3. De odlar i 2 år och vilar tredje året. Ibland kunde man även odla potatis istället för att låta den träda. 4. De fick in varor från andra länder och odlade mer. 5. Kapitalet kom från råvarorna som man fick av kolonierna i inden. 6. De viktigaste råvarorna var : Ull, bomull och siden. De viktigaste råvarorna idag är : Trä för att man tilverkar hus varor som Stolar, Bordar, Sängar. Man kan också tillverka papper av trä., Metallen använde man till att tillverka bilar, verktyg, järn och Guld. 7. För att rika köpmän köpte upp böndernas jord så att de arbetslösa bönderna var tvungna att flytta in till staden för att få jobb. 8. Spinning Jenny var en uppfinning som var viktig. Man behövde den för att sy kläder. Ångmaskinen uppfann man för att använda den som el och det var en bra uppfinning tycker jag. 9. Ångmaskinen eftersom den blev utvecklad till lokomotiv och ångfartyg. 10. För att man lärde sig att om man gav lite av sjukdomen då lär sig kroppen att skydda sig mot sjukdomen ifall man blir attackerad. 11. Det menas med att man flyttar in till staden från landsbygden. Ja urbaniseringen pågår fortfarande.

12. Norrköping blev en huvudort för den snabb växande textilindustrin. De största och viktigaste sågverket låg i Sundvallsområdet. Det blev viktigt eftersom det ligger vid kusten och det fanns hamnar och då fartyg som kunde ta de sågade timret till t.ex Storbritanien.
13. Skor,kläder och verktyg
14.Man hade direkt inte så mycket säkerhet och det fanns sjukdomar som lätt kunde spridas. Tuberkulos var en vanlig sjukdom i industrier. På maskiner så hade man inte skydd eller säkerhets utrustning så det var lätt att skada sig.
15. Man kanske hade ett litet och rum och ett kök, dass kunde man hitta utanför bostaden. Man kunde även ha ett litet rum och ett gemensamt kök i byggnaden. Den var ju oftast väldigt liten och jag behöver rätts så mycket plats. Så hade nog haft väldigt svårt att vänja mig med hur litet det var.
16. Folk flyttade in till stan och saker uppfanns men det dåliga var att sjukdomar kom lätt fram och det smittades väldigt fort och dom trånga bostäderna.
17. Storbritanien hade det man behövde för att kunna starta upp industrier och då startade revolutionen. Man behövde kapital, som kom från kolonierna i Indien. Arbetskraften var arbetslösa bönder. Råvaror,kunskap och folk som köper dvs. marknad.
18. Vi skulle inte haft så mycket teknik och ifall vi skulle haft det så skulle det varit väldigt dyrt. Inte alls så moderna byggnader och enkla jobb. Barn skulle fått jobba för att få pengar för att familjen ska kunna få mat och kläder.

2 kommentarer:

 1. Bra skrivit Yoffi ;)
  Nej men du skriver lite kortfattat. Skriv mer utförligare så blir det en bättre text. Från 1-11 så skrev du väldigt lite men lite mer på resten. Du använder dig ut av historiska uttryck och du har kunskap i det du skriver.

  SvaraRadera
 2. Du har skrivit en bra och kortfattad text som visar att du har goda kunskaper om industrialismen. Dina resonemang var bra, men du kunde utvecklat dom lite mer. T.ex: 11. på vilket sätt så pågår fortfarande urbaniseringen?, 13. Tillverkade man skor, kläder och verktyg inom verkstadsindustrin?

  Du använder begrepp som t.ex träda, köpmän, ångmaskin och kapital på ett fungerande sätt. Även här skulle du kunna använda fler begrepp, t.ex 15. järnspiselrum och 4. importerade.

  Annars, en väldigt bra text!!

  SvaraRadera