onsdag 3 juni 2015

Gustave Desire!


Han som har gjort min ’’orginalbild’’ heter Jean Désiré Gustave Courbet och levde mellan 10 Juni 1819 – 31 December 1877. Gustave var en fransk målare och var ledande inom den franska realismen. Gustave flyttade till Paris 1839 för att besöka några stora konstskolor men han utbildade sig mest på egen hand genom studier av de gamla mästarna i Louvren.

Stenbrytarna är en oljemålning, han ville gärna visa upp alla tekniker han hade och gjorde därför målningar med olika tekniker.
Stenbrytarna är en genremålning. en naturalistisk bild av två bönder, en är yngre än den andra som då arbetar i ett stenbrott. Gustave var väldigt realistisk så att han valde genremåleri förvånar inte mig då genre måleri är de målningar som avbildar ett motiv från vardagslivet. Det är oftast personer i en hemmiljö,på gatan, arbetande bönder och i fabriker osv. Bara en bild av en vanlig vardag. De är i motsats av andra målerier som historiemåleri,porträtt och marinmåleri. 
Stenbrytarna är ett exempel på hur ett franskt genremåleri utomhus och visades på Parrisalongen 1850 för första gången.
Denna målningen existerar inte längre då den blev förstörd under andra världskriget av flygbombningar i Dresden i Februari 1945. Den var tillsammans med 153 andra målningar i en lastbil påväg till ett förvar men hann tyvärr inte dit. Alla 154 målningar förstördes

Målningen blev förstörd under andra världskriget under de allierades flygbombningar av Dresden i februari 1945. Den var tillsammans med 153 andra målningar i en lastbil på väg till förvar i fästningen Königstein utanför Dresden. Alla målningarna gick förlorade.
Jag tror att bilden är gjord för att visa hur andra har det, och inte bara hur unga utan också hur äldre får jobba i Frankrike. 

Bilden föreställer 2 män som jobbar inom ett stenbrott. En av de männen ser ut att vara ung medan den andra är äldre. Den unga har slitna kläder medan den äldre har lite bättre och även en cowboy hat kanske för att solen var stark. Den äldre krossar stenar med sin ’’hammare’’? medan den unga bär stenarna i en korg. Det finns en kastrull och en sked vid sidan så de kanske bor i något tält där vid deras arbetsplats. Det verkar vara en ’’avskild’’ plats då jag inte ser några andra människor och runt om de verkar det finnas ett berg. 
Männen är placerade i en arbetsmiljö som inte verkar så bra då de som unga bär tunga vikter och skadar då ryggen. Det verkar inte vara en rolig arbetsplats då att bryta sten för i tiden var nog ett tufft jobb men jag tycker att både miljön och människorna är lika viktiga för att visa hur det var förr.
Kropparna är naturligt avbildade för att då det ska vara en realistisk bild och inte en överdriven.

Jag tycker att målningen är okej, den suger inte men den är inte liksom ’’wow’’. Varför jag gillar den lite är för att det är någon som lägger märke till att folk jobbar hårt och vill förmedla det till andra via en målning. Även att det finns glada färger som grön, som symboliserar liv och att det inte verkar dött runt de. Även lite fascinerande att det är en oljemålning, första gången jag ser en tror jag så det var coolt att han fick med så många detaljer i den och alla fina färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar