måndag 10 december 2012

Likheter och skillnader och problem, (SO)


Likheter mellan Kristendomen, Islam och Judendomen.

Det finns tre stora religioner i världen som är skapade av en och samma gud och genom en och samma man, Abraham. Det är viktigt att i religionerna att alla har en gud som skapade världen och skapade människorna. En skillnad mellan kristendom,judendom och islam är hur man uppfattar Jesus. Enligt de kristna var han Guds son (messias) men enligt judarna är han ensamt en stor lärare och i Islam är han en stor profet. Att han nämns av dessa religioner är ett starkt bevis att han kan ha funnits och att det finns en koppling mellan religionerna, men det bevisar inte de underverk som de kristna tror på. Men en skillnad i Judendom är att han har ingen speciell funktion, bara en stor lärare. Dom anser att han inte är Messias och att dom väntar på messias att komma till jorden med fred. 
En annan skillnad mellan religionerna är profeterna, dom är olika men några finns i andra också. I kristendom har man Jesus, I judendom har man Abraham och Moses och i Islam har man mohammed, som tog emot Allahs budskap. i varje relgiion är det viktigt att man har någon profet att vidarebefordra och tolka det gud berättar så dom kan sprida ut det till folket. Synen på det här har gjort att religionerna har utvecklats olika.
  
 En likhet mellan Kristendom och Islam är att både två har över 1 miljard medföljare i världen. Medans Judendomen har bara cirka 20 miljoner utspridda i hela världen. Alla tre religionerna har en ledare som leder bönen, hos kristendomen är det präst, Islam imam och judendomen rabin. Alla tre religioner har en helig dag men dom har inte en likadana dagar, Kristendomen har söndag,Islam har fredag och judendomen har lördag. När det gäller föda finns de särskilda regler både inom Islam och judendom, att djuret slaktas på ett särskilt sätt och att det är rent men kristendomen har inte några sådana regler.
En likhet mellan dom 3 religionerna är att dom har riktningar, Kristendom har protestanter,ortodoxa och katoliker. Islam har har sunni och shia. Judendom har reformjudiska och ortodoxa. 

 Inom judendomen finns det reformjudendom och ortodox judendom. Reformjudar tar det inte lika hårt på traditioner och regler som de ortodoxa judar som försöker följa reglerna som är skrivna i Tanak.

Inom islam finns det inriktningar, Sunni och Shia. Det finns många problem mellan Sunni- och Shiamuslimer i mellanöstern, t.ex i Irak. Man bråkar bland annat om att Sunnimuslimerna säger att Muhammed är den ända profeten och att han inte har någon efterträdare. Medans Shia tror att Muhammed har en efterträdare. Men egentligen är det hur man uppfattar vad som har sagts inom Islam.


En skillnad mellan dom tre religionerna är högtiderna.
Alla religioner har högtider. Kristna firar julen eftersom då föddes Jesus.
Chanukka firar man i december och är en högtid inom judendomen. Man firar då att templet i Jerusalem invigdes igen år 164 F.Kr när judarna har fått bort sina fiender ur templet. Inom Islam firar man inte jul. Kristna firar påsk eftersom då dog Jesus och föddes igen, Judarna firar också påsk men inte för likadan anledning. Dom firar påsk eftersom det påminner om Israeliternas uttåg ur Egypten.

Inom Islam så har man dock en stor högtid som kallas för Ramadan. Ramadan är till för att det finns både fattiga människor och rika människor. Att lära sig att livet inte är enkelt och att uppskatta det man har. Muslimerna som firar Ramadan fastar i en hel månad, det innebär att man äter och dricker före soluppgång och man får inte äta medans solen är uppe utan man ska äta efter solen har gått ner. Man ska också åka till Moskén och be till Allah. Detta är för att t.ex. inte kasta mat eftersom när man fastar så blir man hungrig och vill äta. Genom detta så lär man känna hur folk i t.ex. i Afrika har det utan mycket mat och vatten. Efter Ramadan har tagit slut så har man en stor fest och det är en högtid som kallas för Eid. Eid varar i 3 dagar och då njuter man av livet och går oftast ut och gör något kul med familjen.

I den judiska tron firar man inte julafton som i den kristna tron. Judarna firar Chanukka under december månad. Datumet varierar lite från år till år som den kristna högtiden påsk. Chanukka har dock inget med julen att göra. Likadant är det med Islam, man firar inte jul där heller.


Som de flesta religioner så har dom heliga platser att be i till gud. Judarna,kristna och muslimerna ber till en och samma gud men i olika platser. Judarna har synagoga där de finns en rabin som leder det. I kyrkan har man en präst som läser verser och sen ber dom tillsammans. Muslimerna har moské, där det finns en imam som först läser ut verser ur koranen och sedan leder bönen.

Alla tre religioner har regler som de skall följa som kallas för levnadsregler. Dom ska vara till hjälpa som en lag, hur man ska leva och vad man ska köra vid olika tillfällen. Några till exempel är att judar och muslimer äter bara halal slaktat kött. Det betyder att köttet ska vara slaktat på ett speciellt sätt och att man ska tacka gud för köttet man får innan man slaktar den. 

I Islam har man Sharia lagarna, hur man ska leva
Det finns fem grundläggande målsättningarna som står i Sharia lagarna och dom är:

1. Livet
2. Förnuftet
3. Religionen
4. Egendomen
5. Fortplantningen.
I Islam finns det också 5 grundpelare som man ska hinna med i livet :

 1. Trosbekännelsen - Shahada
 2. Tidebönen - Salat ( Man ska be 5 gånger om dagen, Fajr som då är på morgonen, soluppgång när solen går up, Dhuhr vid förmiddagen, Asr vid eftermiddagen, Maghrib vid solnedgång och Isha på kvällen.
 3. Allmosan - Zakat (skatt) till de fattiga, pengarna ska hjälpa de fattiga med mat.
 4. Fastan - Sawn eller Siyama, under månaden Ramadan (mer står längre upp i texten)
 5. Vallfärden - Hajj till Mecka (En av anledningarna är att komma närmare Allah)
  Det finns också straff om man gör något av det.                                                                                       De fem straffsatserna som står i Sharialagarna lyder så här:
 1. 1. Äktenskapsbrott utanför äktenskapet
  2. Stöld
  3. Rån
  4. Falsk anklagelse för äktenskapsbrott
  5. Berusning
  Kristna har också regler som kallas för De 10 gudsord : 
 2. Du skall inga andra gudar hava jämte mig
 3. Du skall icke missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren skall icke låta den bli ostraffad, om missbrukar hans namn.
 4. Tänk på vilodagen, så att du helgar den.
 5. Hedra din fader och din moder, för att må gå dig väl och du må länge leva i ditt land.
 6. Du skall icke dräpa.
 7. Du skall icke begå äktenskapsbrott.
 8. Du skall icke stjäla.
 9. Du skall icke bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
 10. Du skall icke hava begärelse till din nästas hus.
 11. Du skall icke hava begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller hans tjänarinna, ej heller till något som tillhör din nästa.

 12. Judarna har också 10 ord som kallas för de 10 orden.
1. Jag är herren, din gud som förde dig ut ur Egypten, ur slavlägret.
2. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Du skall inte göra dig en bildstod eller avbild. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem.
3. Du skall inte missbruka Herrens, din guds namn.
4. Tänk på att behålla sabbatsdagen helig.
5. visa respekt för din fader och moder.
6. Du skall inte dräpa.
7. Du skall inte behå äktenskapsbrott.
8. Du skal inte stjäla.
9. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
10- Du skal inte ha begär till ditt nästas hus.

Ett ganska så stort problem mellan dom alla tre religionerna är Jerusalem. Alla tre religionerna har en helig byggnad i Jerusalem och det har lett till bråk.  Israel och Palestina-konflikten är en svår konflikt. Det beror på att efter Adolf Hitlers armé har dödat cirka 10 miljoner judar så beslutade FN att judarna behöver ett land där dom kan vara där och ensamma och då beslutade FN att judarna ska flytta till Palestina och kalla landet för Israel. Detta här har lett att Palestina och Israel krigar emot varandra och oskyldiga barn och kvinnor dör varje dag. Judarna anser att Israel har varit deras land för länge sedan flera tusentals år senare men dom har inte ens haft det i över 100år. I Jerusalem så har muslimerna Klippmoskén. Inuti klippmoskén finns det en klippa som man tror att profeten Muhammad for upp till himlen. Den räknas som Islams tredje heligaste plats.Dom kristna har Heliga gravens kyrka där de kristna tror att Jesus blev begravd efter att han blev korsfästad. För judarna i Jerusalem finns Västra muren, det enda som finns kvar av en byggnad för judarna. Västra muren känns också genom namnet klagomuren. Att dessa 3 byggnader är i samma stad har gjort saker värre. Judarna vill att alla ska bort och att det är deras heliga stad och samma sak gäller muslimerna.
Nazisternas Märke
Ett annat problem i världen är antisemiter och nazister. Antisemiter och nazister är dom som vill få bort alla judar ur världen och håller med vad Adolf Hitler sa. Judar är jagade i hela världen och till och med i Sverige. Som till exempel judarna i Malmö jagas och hotas dygnet runt. Därför vill judarna vara i fred i Israel. Det finns tilll och med egna judiska skolor så de judiska barnen kan vara ifred och inte trakasseras. En stor anledning att judar blir jagade är att dom inte anser att Jesus är en messias och att det finns massvis med kristna som säger att judarna dödade Jesus. Jesus har direkt ingen stor betydelse i judendom.  Detta är en anledning att vara jude kan bli farligt.
Programmet blev konstigt så vid gudsord så blev det konstigt men alla finns med.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar