fredag 30 november 2012

Lästest till ''En saga''


Svaren till ''En saga'', lästest

Gröna frågor
1. Apollon var ljusets och sångens gud.

2. Orfeus fick en lyra av hans fader, Apollon.

3. Karons uppgift var att skeppa döda själar över floden till dödsriket.

4. Persefone är en drottning och härskare i dödsriket tillsammans med Hades.

Gula frågor

1. För att lyssna på Orfeus fina lyra och hans musik.

2. Orfeus var bättre än Apollon.

3. Orfeus fader var Apollon och hans moder var Kalliope.

4. En flod som heter Styx utgjorde gränsen mellan dödsriket och de levandes värld.

5. Att han ska vandra tillbaka till floden Styx utan att vända sig bakåt och se sin älskade förrän dom var framme vid floden Styx.

6. För att han fick tanken att han blev lurad av Hades och Persefone, kanske hans älskade som gick bakom han inte var hans älskade utan någon annan.

7. Eftersom hans enda uppgift är att skeppa över döda själar och inga levande fick komma in dit.

Rosa frågor

1. En lyra ser ut som en romb men lite bredare, med strängar på. Frimärken med änglar och dagböcker brukar ha dom i handen och spela lyra när dom flyger upp till himlen.

2. Ja, jag tror det eftersom alla älskade hans musik, bergen flyttades ju. Men han vände sig för tidigt och så försvann hon. Jag tror dom tänkte hålla vad dom hade lovat Orfeus men han vände sig för tidigt och då försvann hon, om han hade gått lite till så han var verkligen framme och vände sig så skulle hon nog levit bredvid han och inte försvunnit.

3. Jag tror att Apollon var fadern till Orfeus eftersom han är ju sångens och ljusets gud och Orfeus blir ju bättre än Apollon när han får en lyra av honom. Alla älskar Orfeus musik.

4. Den fick dom att känna hans musik, att vara med på det. Hans musik var jätte bra att till och med djuren och bergen flyttade på sig för att lyssna på det. Det fick dom att känna något. Inte alla kunde spela på en lyra.

5.Kärlek och vänskap, kanske Hades och Perfesone hade bråkat och efter den sången kände dom att dom borde glömma bort det som har hänt och gå vidare. Dom visste att Orfeus behövde göra detta för hans kärlek.

6.Den fick han veta varför han ville över och att Karon måste göra det, detta var Orfeus öde kan man säga.

7.Han gjorde kärleksdikter och säkert några sånger som han körde på sin lyra. Efter hennes död så visste hans sorg inga gränser, han grät tröstlöst. Och att vågar gå till dödsriktet för att få tillbaka henne till liv visar äkta kärlek.

8.
9. Hon kunde nog inte säga nåt, ordlös. Hon och han var perfekta paret och bara att kanske se han var hennes enda önska i hennes död. Han var vacker som innan och att han försökte hämta tillbaks henne gjorde henne ännu gladare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar