söndag 6 april 2014

                                                                 Sårbara

Australien är ett av dom länder som släpper ut väldigt mycket koldioxid i världen. Eftersom att de släpper ut det bara sådär så skadas ozonlagret och just nu är det väldigt tunnt. Nästan ett hål och det leder till att UV strålar kommer in och sedan reflekteras in igen eftersom koldioxidet har bildat ett lager då UV strålningarna inte kommer ut. Det värmer upp landet och leder till växthuseffekt. Det kan ge allvarliga skador som hudcancer. 
Ozonlagret går att fixa igen men de lär ta tid och då måste man få bort all koldioxid vilket kan vara väldigt svårt.

Island har flertals aktiva vulkaner. Det var inte så länge sen en vulkan hade eruption i Island. Hundratals människor fick fly från sina hem och det var väldigt mycket aska som skapade problem för väldigt många. De som fick mest problem var flygbolagen, speciellt SAS. Eftersom att det var väldigt mycket aska så kunde de inte köra flygplan från eller till Island. Men sedan så spreds askan vääldigt mycket så att de drabbade andra länders flygbolag också. SAS förlorade miljarder. 

Japan är också ett sårbart land, det kan hända tsunami när som helst och det har hänt förut. Denna naturkatastrofen drabbade hela landet. Hus förstördes,människor dog och flydde. Det skadade även ett kärnkraftverk så att det var en stor risk för radiostrålning.                                                                Optimala


Skottland är ett bra land tycker jag. Det finns knappt risk för naturkatastrofer eftersom det finns inga aktiva vulkaner. Det finns ingen kontinentalplatta så då det kan inte hända någon jordbävning och då kan de inte hända någon tsunami. Landet ligger även vid hav så det kan vara enkelt att fixa jobb vid hamnen. Dom har inte heller så dåligt klimat.  Dom har ett eget parlament och många egna lagar. Ifall det händer något så kan dom få hjälp av Storbritanien. 

Skåne är en väldigt bra plats att bosätta sig på. Det finns ingen stor risk att vi drabbas av naturkatastrofer Vi är med i EU/FN då vi alla människor har sina rättigheter. Vi har inte så mycket klimatproblem och vi förorenar inte så mycket. Vi har väldigt bra odlingsmark och vi har väldigt mycket. Det finns hjälp man kan få i Skåne ifall man har problem. Det finns en av landets bästa sjukhus i Lund. Ifall fler människor flyttar till Skåne så släpper vi ju ut mer föroreningar pga vi kommer använda fler fordon men en lösning till det är att cykla till jobbet eller att ersätta t.ex bussar till miljövänliga bussar.

New York City är en väldigt stor stad med en stor befolkning. Dom har en bra ekonomi på grund av en mängd turister och företag. Då har man råd att bygga ut staden,bygga tunnelbanor och skyskrapor så att det inte blir överfolkat och skyskrapor tar inte så mycket plats.


Det är nästan alltid väldigt mycket kollektivtrafik i New York. Man kan säga att staden inte dör eftersom det är alltid människor ute på gatorna och så. Men eftersom New York lockar till en massa människor så ökar befolkningen och då ökar ju trafiken med. Dvs att de blir mer förorenat än vad de redan är. En lösning till det vore att bygga ut miljövänliga tunnelbanor som går på grön el och göra de lite el snålare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar