torsdag 26 februari 2015

Ask.fm och reportage.

ASK.FM
3a) Jag tycker att det är jätte onödigt att man ska behöva ta det så långt så att man måste spärra visa sidor men att man spärrar ask.fm tycker jag är dåligt eftersom man får ett val ifall man vill ha anonyma frågor annars får man frågor oanonymt. Givetvis ska man egentligen kunna ha ett ask konto och kunna få anonyma frågor utan att få kränkande kommenterar osv men det är en stor risk att man kan få det så då borde man vara redo för det. Men att sidorna spärras i skolan tycker jag iallafal är bra så slipper man tänka på det och kan istället koncentrera sig på skolarbetet för att man borde egentligen inte ens vara inne på sociala medier under skoltid.

b) Den har en rubrik,underrubrik,bild+byline,brödtext och en byline på texten. Den innehåller frågorna vem,vad,var,hur,varför och när.

c) Den viktigaste regeln är att inte kränka eller mobba någon. Att inte använda sociala medier än som t.ex ask.fm då mitt syskon är för ung för det och är nog inte redo för sådant. Inte lägga upp viktig och personlig information och inte skicka utmanande bilder till andra. Sen att inte träffa/skriva med folk som man inte känner.

REPORTAGE

a) Eftersom att interneten blir allt vanligare hela tiden och yngre personer använder den mer nuförtiden så borde man då direkt lära sig om regler av skolan och föräldrarna. Alltså vad man får göra och inte får, vilka sidor man inte ska besöka osv. Eftersom interneten är gigantisk och man kan hur enkelt som helst bli lurad så är det viktigt att man vet vad man ska göra. Man borde ta nätmobbning allvarligare då som vanlig mobbig eftersom ett och det ena så kan det leda till det värsta alltså självmord så det är viktigt att man vet allt vid ung ålder.

b) Reportaget har en rubrik,ingress,underrubrik,byline och bild. Reportage och nyhetsartikel är rätt så lika men en nyhetsartikel skall alla förstå medan ett reportage kan vara mer personlig, man vill även ge läsaren en känsla som om man är på plats. det kommer även in åsikter och kommentarer från olika människor. Reportaget innehåller också statistik om nätmobbning och hur många det är som blir utsatta men också intervjuer som i detta fallet var med en psykologiprofessor och en doktorand.

c) Det handlar om nätmobbning främst hos yngre barn. Det är oftast unga som använder sidorna och blir utsatta av nätmobbning. Undersökning visar också att de utsatta oftast har en negativ syn på sig själv som kan bero pga nätmobbningen. En statistik visar att 16% av landets 10-åringar har drabbats utav nätmobbning. Tjejer blir mer nätmobbade än killlar alltså drabbade mest. Nätmobbningen handlar mest om bilder och filmer som har spridits men även kränkningar och kommenterar. Ann Frisén påpekar också att det kan vara svårt att behandla nätmobbning då allt på internet kan spridas fort. De vill inte att nätmobbning ska ses på ett annorlunda sätt än vanlig mobbning. Man vill också att föräldrarna ska vara medvetna om vad som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar